Enric Valor visita Petrer
El 28 d’abril de 1990, fa hui 30 anys, l’escriptor Enric Valor i Vives va vindre a Petrer a inaugurar la plaça que porta el seu nom i que li va dedicar l’Ajuntament petrerí (Ayuntamiento de Petrer), just al costat de l’església de la Santa Creu. Va ser en acord plenari del 27 de novembre de l’any anterior quan es va aprovar este honor tenint en compte la seua vida dedicada a la llengua i a la cultura valenciana. Valor va agrair l’honor que li feia el poble de Petrer, donant les gràcies més emocionades pel premi que li atorgaven.
En la seua visita va estar acompanyat pel conseller de Cultura, Antoni Escarré, per l’acalde Vicente Maestre i per molts petrerins que van voler acompañar-lo en este acte tan important en el nostre poble.A tots els que eixe dia vam tindre el plaer d’estar amb ell, ens va sorprende la seua amabilitat i senzillesa. En esta jornada, a banda de inaugurar la plaça, va visitar la biblioteca municipal en la plaça de Baix i, u a u, va tindre la paciència de signar tots els llibres escrits per ell que hi havien a la biblioteca que, per cert, són molts.
Enric Valor va nàixer a Castalla en 1911 i va passar els darrers anys de la seua adolescència “en la contrada en què es troba la pintoresca vila de Petrer” i sempre recordà amb nostalgia el temps d’excursions amb els amics i les caceres de tardor pel nostre territori. Prova d’eixos records i estima al nostre poble és la rondalla titulada “El jugador de Petrer”, faustiana història meravellosa recollida a Castalla i ambientada en un Petrer rural i intemporal.
La visita de l’any 1990 va ser la seua última a un poble que no oblidarà mai un home fidel a la seua llengua, a les tradicions valencianes i al seu país, que va saber arribar amb la seua tendresa i el seu intel·lecte al cor dels valencians.
El dia 13 de gener del 2000 ens sorprenia a tots els que ens sentim valencians la trista notícia de la mort del benvolgut escriptor i lingüista, ocorreguda al seu domicili de València.
A Petrer, el professor Vicent Brotons Rico ha sigut l’encarregat d’estudiar l’obra literària d’Enric Valor convertint-se en un gran especialista i regalant-nos nombrosos treballs sobre este home que va aconseguir diversos premis i reconeixements a la seua tasca, com el Premi de les Lletres Valencianes (1985) i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1987) i el Doctor Honoris Causa de totes les universitats valencianes.
M’agradaria aprofitar este record d’este dia de Valor a Petrer per a convidar-vos a que, en poder-ho fer, vos apropeu a les biblioteques de Petrer per a conéixer l’obra d’este gran escriptor que tant va apreciar el nostre poble. I, per supost, si encara no heu llegit la rondalla “El jugador de Petrer” vos anime a fer-ho.
M.ª Carmen Rico Navarro cursó estudios de Geografía e Historia en la Universidad de Alicante, licenciándose con Grado con la presentación del estudio sobre la tradición alfarera de Petrer, obtuvo la calificación de sobresaliente por unanimidad (1996).
Desde 1983 es Técnico de Archivos y Bibliotecas del Excelentísimo Ayuntamiento de Petrer. Estudiosa de la historia y los temas de Petrer, su localidad natal, de la que es cronista oficial desde 1994.
Es autora de varios libros y trabajos de investigación entre los que destacan: Del barro al cacharro: La artesanía alfarera de Petrer (1996), Azorín y Petrer (1998), Catálogo del pintor Vicente Poveda y Juan (1998), Apuntes para la historia de Petrer: Vida y obra del presbítero Conrado Poveda (2000), Las calles de Petrer (2002), La lectura en Petrer (2005), Historia de la sanidad en Petrer (en colaboración) (2006), Un siglo de música, publicación que obtuvo el Premio Euterpe (2006), Petrer 1935: Un pueblo en blanco y negro (2007) y El marquesado de Noguera: Un señorío nobiliario en Petrer (en colaboración) (2014). Además ha escrito numerosos artículos en periódicos y revistas especializadas.
Ha dirigido la revista cultural Festa en distintos periodos (1988-1994, 1997-1998 y 2001) y las colecciones de monografías “Vila de Petrer” y “L’Almorxó”.
Además fue la primera pregonera de las fiestas de la Virgen del Remedio en 2015 y es buena conocedora y una apasionada de las fiestas de San Bonifacio colaborando siempre con todas las directivas.
M.ª Carmen se ha dedicado durante muchos años a investigar y divulgar el patrimonio local. Por todo lo expuesto y porque siempre ha sido una amiga y estrecha colaboradoras de Valle de Elda le damos la bienvenida y os invitamos, a partir de hoy, a leer y a disfrutar de sus Crónicas de Petrer.