La nit del Rotllo
A Petrer, a la nit del 23 de juny, la Nit de Sant Joan, se l'ha denominat sempre la “Nit del rotllo”. La celebració d'esta nit màgica data d'immemorial i està estretament lligada al solstici d'estiu. Era una nit de pràctiques màgiques per al coneixement del temps futur: les pluges i l’oratge, l’amor, curacions… Era també la nit de traspassar l’oració de l’alacrà; oració que diuen que cura el mal de la picada de l’alacrà.
Esta nit màgica i estiuenca, la gent, solia reunir-se buscant la proximitat i la calor del seu grup d'amics, familiars o veïns per a menjar-se el rotllo, que s'acompanyava del sucós i estival meló d'aigua o meló d'Alger, del xocolate o de la típica “palometa”.
Els majors recorden que era costum ajuntar-se i anar a la “font del Pessic”, nom que rebia la popular font de la població, situada en direcció a la rambla de Puça, al costat de l'actual rentador, per a menjar-se el rotllo. El seu nom es devia al fet que este lloc era freqüentat per les parelles de nuvis i algun pessic, repeló i apretó solia escapar-se. La font brollava permanentment i estava pegada a la paret en el centre d'una placeta ovalada, la forma de la qual venia donada per un banc corregut en el qual la gent s'asseia a xarrar i que servia per a descansar mentre s'omplien els botijons i els cànters. En aquest marc tan idoni s'ajuntaven joves, parelles de nuvis i matrimonis a celebrar este esdeveniment festiu i de gran tradició al nostre poble, com era la popular Nit del rotllo i també la Nit de Sant Bartomeu. La pràctica d'anar a esta font estes dos nits sobretot, es va convertir amb el pas del temps en tradició.
La tradició de la Nit de Sant Joan va continuar entre els petrerins i la festa de Sant Joan creixia. L’any 1951 es va fer una falla i una revetla en La Foia que va ser tota una novetat.
A principis dels anys 80 la gent se menjava el rotllo en la placeta de Sant Bonifaci. S'aprofitava la bona nit de l'inici de l'estiu per a pujar a les ermites a menjar-se el rotllo i assaborir el gelat o “la palometa”. A mitjan dels anys huitanta del passat segle algunes associacions de veïns, que van nàixer amb l'arribada de l'ajuntament democràtic, van començar a celebrar esta nit ajuntant-se, per la qual cosa la Cooperativa de vi “San Isidro” els regalà diverses botelles de mistela en diferents ocasions.
En els anys 90, l'Ajuntament va voler recuperar esta tradició i, concretament al juny de 1996, es va organitzar per primera vegada la revetla popular en la plaça de Baix, recuperant-se així esta festivitat i celebrant-la en col·lectivitat. En esta primera revetla va actuar Alejandro Canals i l'orquestra “Serenata”. Es va degustar gratuïtament xocolate i rotllo, pel que fou un èxit de participació. A l'any següent, 1997, el dissabte 21, es va celebrar per segon any organitzada per la Regidoria de Festes i en esta ocasió va estar amenitzada per l’orquestra «Ipanema» i el trio «Costablanca». Esta revetla de caràcter popular tenia lloc el dissabte més pròxim a la nit del 23 de juny, i s'obsequiava als assistents amb el tradicional rotllo de Sant Joan i el típic xocolate que regalava un centre comercial de Petrer. La revetla i el caràcter gratuït de l'activitat va calar fort entre el veïnat i en la plaça van tornar a juntar-se quadrelles d’amics i families. La coneguda com a Revetla de Sant Joan va deixar de celebrar-se l'any 2012 per ajustos en el pressupost municipal
Són molts els petrerins que continuen mantenint la tradició de la Nit del rotllo i més encara en les famílies o quadrelles d'amics on hi ha un Joan o Joana, o més d'un. També en tots els forns de Petrer encara existeix la tradició de fer el rotllo per a esta nit tan especial, així que hui, a qui li apetisca un d'estos suculents dolços elaborats amb la mateixa massa de les tonyes i amb l'afecte del nostre gremi de forners pot complir amb la tradició, a més de disfrutar d'este dolç tan tradicional de la rebosteria petrerina que és tota una fita. Que disfruteu i sigueu feliços esta nit màgica. Bon profit.
I demà, dia de Sant Joan, i, festiu, Moltes Felicitats per a les Joanes i Joans.
M.ª Carmen Rico Navarro cursó estudios de Geografía e Historia en la Universidad de Alicante, licenciándose con Grado con la presentación del estudio sobre la tradición alfarera de Petrer, obtuvo la calificación de sobresaliente por unanimidad (1996).
Desde 1983 es Técnico de Archivos y Bibliotecas del Excelentísimo Ayuntamiento de Petrer. Estudiosa de la historia y los temas de Petrer, su localidad natal, de la que es cronista oficial desde 1994.
Es autora de varios libros y trabajos de investigación entre los que destacan: Del barro al cacharro: La artesanía alfarera de Petrer (1996), Azorín y Petrer (1998), Catálogo del pintor Vicente Poveda y Juan (1998), Apuntes para la historia de Petrer: Vida y obra del presbítero Conrado Poveda (2000), Las calles de Petrer (2002), La lectura en Petrer (2005), Historia de la sanidad en Petrer (en colaboración) (2006), Un siglo de música, publicación que obtuvo el Premio Euterpe (2006), Petrer 1935: Un pueblo en blanco y negro (2007) y El marquesado de Noguera: Un señorío nobiliario en Petrer (en colaboración) (2014). Además ha escrito numerosos artículos en periódicos y revistas especializadas.
Ha dirigido la revista cultural Festa en distintos periodos (1988-1994, 1997-1998 y 2001) y las colecciones de monografías “Vila de Petrer” y “L’Almorxó”.
Además fue la primera pregonera de las fiestas de la Virgen del Remedio en 2015 y es buena conocedora y una apasionada de las fiestas de San Bonifacio colaborando siempre con todas las directivas.
M.ª Carmen se ha dedicado durante muchos años a investigar y divulgar el patrimonio local. Por todo lo expuesto y porque siempre ha sido una amiga y estrecha colaboradoras de Valle de Elda le damos la bienvenida y os invitamos, a partir de hoy, a leer y a disfrutar de sus Crónicas de Petrer.